Tässä kuussa laskee myös meidän tulot. Ihmisiähän tuppaa kiinnostamaan, minkälaista konkreettisesti on rahan säästäminen eri perheissä, joten tässäpä näytille, mitä rahareikiä oon ite tässä vaiheessa tilkinny:

  • Ruokapöydässä ei tarvitakaan talouspaperia, kun ompelee pöytäliinan sävyiset kangastilkut serveteiksi, jotka voi käytettyään heittää pyykkiin. 
  • Kuuma kaakao on herkkuni, mutta yhtä lailla hyvää on kun laittaa kuumaan veteen kaakaon sijasta piparkakkumaustetta. Muitten perheen jäsenten kaakaon / maidon kulutusta voin heidän huomaamatta vähentää tarjoamalla teetä tai ihan vaikka kuivattua minttua teenä, kun sitä sattuu paljon olemaan.
  • Mysliä menee iltapalana paljon. Puuroa voi toki keitellä entistä useammin, myös iltaisin. Mies jo sekottaakin mysliin kaurahiutaleita, mutta lapsille voisi tehdä sekotusta valmiiksi purkkiin. Ja vois alkaa tehdä herkuksi ite muromysliä. Kyselin jo, saako siinä olla kookosta/ pähkinöitä / rusinoita, ja ainahan joku on vastaan tietysti. Samoin vois alkaa leipoa päivittäistä kahvileipää miehelle, vaikka kaurakeksejä. Ihan hauskaa etsiä siihen optimaalinen resepti terveellisyydenkin suhteen. Ja senhän arvaa, että herkkuleipuriksi olis muitakin innokkaita tarjolla, tosin silloin lopputulos ei välttämättä ole rahan säästö vaan mahan kasvu...
  • Biojätepussit voi tehdä sanomalehdestä. Kunhan käy dyykkaamassa niitä lehtiä ensin, kun ei meille tule edes mainospostit.
  • Kauppakäynnit:
    • Keskittäis erityisesti kalliimmat ostokset isoon kauppaan lähikaupan sijasta. Ja menis sinnekin aamulla, kun on punasen lapun tuotteita tarjolla. Lähikauppaan menen muutenkin aamuisin hirveellä innolla kattomaan, mitä aarteita on hevihävikissä!
    • Suunnittelis sen ruokalistan etukäteen, kuten aina käsketään... Minä oon saanu tähän asti elellä kevyesti shoppaillen kaupassa: etsin ensin tarjouslihat, ja sitten mietin mitä niiden kanssa tarvitaan kasvisostastolta. Vähäiseksi kyllä tuppaa jäämään se kasvispuoli. Joten erittäin iso vaikutus hintaan tulee olemaan, kun suunnittelen ruokalajit kotona, niin ettei jokainen ateria vaadi lihapaketillista. 
    • Munia voi käyttää moniin ruokiin proteiinilisänä. 
    • Ja ihan munakastiketta vaan, sehän oli lempiruokaa lapsena!
    • Kikhernejauho, soijarouhe, tölkkipavut, linssit, kikherneet, herneet...
    • Muista laittaa porkkanoita pöytään.
  • Pyykistä olen miettinyt:
    • Jotkut vaatteet pyykkäämisen sijasta tuulettaisi
    • Jotkin pyykkierät hoitaisi etikalla pesuaineen sijaan
    • Kuumempi lämpötila voi toisinaan antaa mahdollisuuden vähentää pesuainetta
      • Tosin Suomihan tässä rahapulassa ensisijaisesti on, että onkohan tämä vähän nurinkurista, kun tässä taas kuluu enemmän sähköä (Josta minä en itse maksa)
  • Tiskien suhteen olen miettinyt:
    • Iltapalan jälkeen huuhtelee murokulhonsa ja käyttää samaa aamulla, jolloin tiskitarve vähenee
    • Kokeilin tiskikoneen huuhteluaineeksi etikkavettä, mutta se vähän haisee, ja meillä tuntuu olevan muutenkin ongelmaa huuhteluainelokeron kanssa, joten ehkäpä sittenkään ei
    • Osan konetiskiaineesta voisi ilmeisesti korvata soodalla, kokeilin kerran mutta en oo vielä joka kerta uskaltanu
  • Miehen kanssa kotona ollessa voidaan hyvin jättää vessa vetämättä vaikkapa joka toinen kerta

Sitten ollaan onnistuttu tarkastelemaan tilitapahtumia ja löydetty monta karsittavaa järjestöjäsenyyttä. Ja matkavakuutusta mä en oikeesti tartte yhtään mihinkään.

Identiteettivarkausvakuutusta pohtiessa päädyin siihen, että nämä on kyllä ehdottomasti pidettävä tapissaan, kun minulta on henkilötunnuksetkin netissä levällään sen Vastaamon myötä. Netissä tapahtuva petos lienee siis vain ajan kysymys. Huomattavaksi pienemmäksi jäänee murtovarkauden todennäköisyys. Monista vakuutustilanteista oon myös ajatellu, että rahallahan siitä selviää, että ei se vakuutus ole niin välttämätön, jos itellä on aina sen verran rahaa että selviää yllättävistäkin tapahtumista. Mutta tuossa Vastaamo-murrossa mulla meni itellä kuukausia, ennen kuin jaksoin ryhtyä selvittämään, mitä mun tarttis tehdä asioitten suhteen. Ja sehän on ihan tolkuttomasti liikaa, joten nettiasioissa ainakin on olennaista saada vakuutusfirmasta apua asoiden toimittamiseen jo samana päivänä kun epäilys petoksesta herää. Jos taas talo palaa, niin apua kyllä tarjoutuu varmasti, eikä itekään jää tuleen makaamaan toimettomana. 

Kaikkiaan, ihan mielenkiintosta tämä rahareikien selvittäminen ja tukkiminen. Mehän ollaan miehen kanssa muutenkin jo luonnostaan tosi säästäväisiä, niin että sen takia ei oo ollu rahasta tiukkaa työttömänäkään elellessä. Selvää on, että säästetään leipäpussit, toiselta puolelta tyhjät Kelan paperit tulostuspaperiksi, sukat vessanpesuräteiksi, pahvilaatikot, lahjapaperit jne jne. Ite käytän pojan vanhat t-paidat loppuun juoksupaitoina, tuunaan tytöltä käyttämättä jääneet tyhmät collegehousut sivulevennyksellä omiksi, ompelen parhaat hattuni tutuilta saaduista lastenvaatteista jne. Nyt vois alkaa tehdä rintsikatkin ite, leikkaamalla tiukan t-paidan topiksi ja lisäämällä kuminauhan rintojen alle. Tallessa on yllin kyllin tukevia kuminauhoja poikien boksereista leikattuina. Ehkä voisin pitää varani, etteivät näe näin ronskia kierrätystä omin silmin... Ja kestositeitä käytän ilman muuta, kun niiden ideaan törmäsin kestovaippaillessa. Erittäin rahanarvoista tilkkujen ja vanhojen pyyhkeiden käyttöä. Sen verran laiska olen kuitenkin aina ollut, että kotoa poistuessa käytän kyllä automaattisesti kertakäyttösiä - yksi tilkittävä kohde tässäkin. 

Töitä meidän työttömien tietysti olisi tarkoitus hakea eikä vähentää menoja, mutta sitä varten täytyis ensin saada riittävä terveys ja työkyky. Sen vei long covid eikä ole selvästikään aikeissa palauttaa - pitkään aikaan.